Česko už nie je pre nemeckých investorov najpríťažlivejšie

17.06.2013 Celý región

Praha 17. júna (TASR) - Česká republika z pohľadu nemeckých investorov prvýkrát za posledných osem rokov už nie je pre nich jednotkou v strednej Európe.

Český denník E15 sa odvoláva na prieskum Česko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (ČNOPK) a ďalších 15 nemeckých zahraničných hospodárskych komôr pôsobiacich v strednej a východnej Európe.

Česko skončilo v celkovom hodnotení na druhom mieste a tým zostáva veľmi atraktívnym priestorom pre investície. Pohľad na jednotlivé investičné faktory však ukazuje, že ho iné štáty regiónu dobiehajú.

V oblasti právnej istoty, transparentnosti, byrokratickej záťaže a flexibility trhu práce sa Česká republika umiestnila až v poslednej tretine. Svoje pozície si však zlepšilo Poľsko, ktoré sa prebojovalo na prvú pozíciu v rebríčku podnikateľských lokalít regiónu.

Do prieskumu nemeckých zahraničných obchodných komôr sa zapojilo viac ako 1700 predovšetkým nemeckých firiem, ktoré podnikajú v 16 štátoch strednej, južnej a východnej Európy.

Bernard Bauer denníku povedal, že „kým Česko v mnohých oblastiach, ktoré sú dôležité pre investorov, prešľapuje na mieste, iné krajiny regiónu ho dobiehajú. To sa týka predovšetkým Poľska, čiastočne aj pobaltských štátov“. Bauer uviedol, že česká infraštruktúra ešte stále patrí v regióne medzi najlepšie, ale chýbajúce investície túto konkurenčnú výhodu oslabujú.

Prieskum potvrdil, že kvalita a dostupnosť lokálnych dodávateľov, rovnako ako aj akademické vzdelanie v Česku, stále zostávajú na vysokej úrovni. Produktivita pracovných síl dostala v celom regióne dobrú známku, ale väčšina krajín v tomto ukazovateli predstihla Českú republiku. Okrem toho sú náklady na pracovnú silu v Česku pomerne vysoké.
 

Vyberte región